maanantai 24. tammikuuta 2022

2021 - kirjaimina

Muutama sana muistoksi viime vuodesta.


Ultra Sierra Nevada – Maratón:
Ehkä kuitenkin lopulta se kauden kohokohta itselle – se mistä kaikkein kauiten olin haaveillut, ja se mistä projekti 2020 alussa lähti liikkeelle.
https://madiventures.blogspot.com/2021/04/ultra-sierra-nevada-2021.htmlNUTS Karhunkierros 34km:
Oli kova kisa. Aikalailla maksimia alusta saakka. Olin tulossa hyvää vauhtia voittoon, mutta muutama kilometri ennen maalia iski kramppien kärsimys. Juoksu meni koikkelehtimiseksi, eikä ollut mitään saumaa vastata kun Markus pyyhälsi ohi.


 

Bodom Trail 12km:
Kauden vaikein startti itselle. Karhunkierroksen jälkeen polvi oli mäsänä, jonka vuoksi otin 7 päivää kokonaan lepoa ja 10 päivän tulehduskipulääkekuurin. Polvi tuli kuntoon, mutta löysyys tilalle. Valmistautuminen jäi muutenkin vähän heikoksi, ja kisassa oli kertakaikkisen tuskaista menoa. 21km lähdin juoksemaan, mutta 12km kohdalla kaarsin maaliin (matkan/sarjan sai päättää kisan aikana).

 

NUTS Hetta-Pallas 66km:
Ensimmäinen mutta ei viimeinen ultrani. Oli hieno tutkimusmatka omaan kehoon ja päähän. Todellista laatuaikaa. Tätä lisää.
https://madiventures.blogspot.com/2021/07/nuts-hetta-pallas-66km.htmlTiirismaa Trail 21km:
Hyvä kisa asiallisella profiililla tiukan harjoitusjakson lomassa. Olin jokseenkin harjoitusrasittuneessa tilassa viivalla, mutta lopulta oli erittäin hyvää menoa.
NUTS Pyhä 22km:
Hyvä meno jatkui. Nilkat olivat molemmat pyörähtäneet aiemmin viikolla, joten normaalia tukevammilla teippauksilla liikenteessä. Toinen nilkka meni silti uudestaan. Kunnialla maaliin, mutta kisan jälkeen nilkat olivat huonona.Jukola - skip:
Nilkat eivät ehtineet palautua kuntoon. Testasin metsässä paria päivää ennen kisaa ja juoksemisesta ei tullut oikein mitään. Kauden suurin (ainoa?) pettymys. Jukolassa kuitenkin lag ledarena (pääledaren sairastuttua) molemmat viestit – hieno kokemus sekin. Jalkojen päällä n. 20h, josta seurauksena 4 viikkoa kestänyt alaselkäjumi.


SM-Sprintti
:
Vähiin jäi suunnistuskisat viime vuonna. Osin senkin takia, että korona perui tai siirsi huonoon ajankohtaan, mutta pääosin focuksen ollessa poluilla ja Maratonilla. Sprinttiin sentään viivalle, harjoitusväsyneenä Maraton-harjoittelun jäljiltä. Toimi myös viimeistelynä viikkoa ennen SM-maratonia. Karttaharjoitukset olivat jääneet aika vähiin, johon nähden tekeminen oli tosin ihan OK:ta. Sijoitus se minkä ansaitsi.


SM-Maraton & pripeeraus:
SM-Maratonille oli yksi ja vain yksi tavoite. Juosta alle 2.30. 2020 Vantaan SM-Maratonilla olin paremmassa kunnossa, mutta silloin viimeisten kilometrien krampit hidastivat aikaan 2.30:26.

Valmistautuminen ei tänäkään vuonna sujunut suuressa maratonkeskittyneisyydessä viimeistä kuukautta lukuunottamatta. Kesä meni focuksen ollessa polkujuoksuissa, niin kisailun kuin treenienkin puolesta (no onhan toki päällekkäisyyttä). Viimeinen polkujuoksukisa oli 5 viikkoa ennen Maratonia Pyhällä. Teloin nilkan toistamiseen viikon sisällä tuossa kisassa ja sen takia seuraava viikko meni hyvin kevyesti ja Jukolankin jouduin jättämään väliin. Tämän jälkeen Maratoniin oli aikaa vajaa neljä viikkoa. En ollut kuitenkaan kovin vakuuttunut omasta sen hetkisestä maratonkuntoisuudesta, joten päätin tehdä vielä suhteellisen kovahkoja treenejä. Sopivasti nilkat eivät kestäneet poluilla/metsässä juoksua, joten tuo aika menikin lähes yksinomaan tasaisella alustalla. Jukolan huoltohommat antoivat maailmanlopun selkäjökin, joka haittasi myös juoksua jonkin verran. Se ei kunnolla auennut kuin vasta muutama päivä ennen Maratonia, mutta onneksi silloin. Avaintreenit viimeisen neljän viikon aikana olivat:

4 - 132km:
Ti: 34km (21km 3:33/km) - en jaksanut
Pe: 10x400m + 7x100m radalla - olin hidas
Su: Jyväsprintti-suunnistus eli 2x 14min tupla-vk2-mk - olin hidas ja huono

3 - 137km:
Ma: 36km (32km 3:35/km, vikat 5km kovempaa) - jaksoin rasittuneillakin jaloilla
To: 4x3,15km (3:13/km, 3:16/km, 3:10/km, 3:20/km) / pal 2' - alkoi kulkea
Su: 33km (3:33/km) SM-maratonin reitillä - itseluottamustreeni

2 - 80km:
To: 3x3km (3:20/km) / pal 2' - tuli helposti, mutta oli nahkea kulku
La: SM-Sprintti-suunnistus eli 15' + 17' tupla-vk2-mk - karsinnan jaksoi, finaalia ei

1 - 71km:
Ke: 2x2km (3:25/km, 3:18/km) - kierros kisareittiä
La: Maraton 2.29:35

Ennen kisaa olin vakuuttunut, että en ole yhtä hyvässä kunnossa kuin Vantaalla vuotta aikaisemmin, mutta vakuuttunut myös siitä, että 2.30 alitus olisi täysin mahdollinen ilman suurempia ongelmia. Muodostinkin taktiikaksi juosta mahdollisimman tasaisesti ja mahdollisimman pienellä riskillä 2.30 alitukseen tähtäävää vauhtia. Itse kisassa onnistuin pitämään oman taktiikkani jotakuinkin täydellisesti ja onnistuin tavoitteessa, vaikka vikalla kiekalla vähäisesti krampinoireet kutittelivatkin. 2.29:35 – maratononnellisuus valtasi kehon ja mielen.Loppukausi - skip:
Loppuvuodesta oli vielä Vaarojen Maraton boldattuna word-tiedostossa ja taisi olla jokin muukin startti ohjelmassa, mutta ne jäivät harmillisesti väliin. Sydänoireista toivuttuani oli kuitenkin ohjelmassa vielä huikea Chamonix - Annecyn reissu, joka selkeytti omaa tulevien vuosien elämyskalenteria: Lisää polkuja, lisää vuoria.

-----

Se mikä 2020 tammikuussa alkoi yhden vuoden projektina "treenaan vielä kerran", on kestänyt nyt kaksi vuotta. On ollut ja on edelleen niin pirun kivaa, että antaa tulla omalla painollaan tästäkin eteenpäin. Etätyö ja joustava työaika on hieno keksintö.

2022 on tarkoituksena juosta pari puolimaratonia – SM nyt ensimmäisenä. Lisäksi toivottavasti löytyisi ihan loppuvuodelle jostain maailmalta vielä joku nopea Maraton. Vaikka sub 2.30 oli 'SE' oma Maraton-tavoite, niin kyllä houkuttelisi vielä koittaa myös jollain nopealla reitillä ja pidemmällä kuin kuukauden valmistautumisella. SM-puolikkaan ja tuon mahdollisen loppuvuoden Maratonin välillä (SM-Maratoninkin jäädessä todennäköisesti väliin) focus on kuitenkin aika selkeästi poluilla – OCC:n kokeminen päällimäisenä mielessä.

Rami Valonen

Nautinto ja elämykset – ne on kisoista jääneet vahvimmin mieleen.

Ei kommentteja: